måndag 23 mars 2015

Programverksamhet låter fler upptäcka biblioteken!

Häromdagen hade jag glädjen att få föreläsa för en grupp bibliotekarier om programverksamhet, dvs olika evenemang och föreläsningar som biblioteken bjuder in till vid sidan om traditionell utlåning av böcker och annat. Programmen är dels en bonus till redan etablerade låntagare, då de t ex får träffa olika författare som kommer på besök, men tanken är också att fler människor ska upptäcka bibliotekens fina utbud av olika tjänster.

Foto: Maria Lundqvist, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg
Låt oss ta Kurt och Ivar som exempel. De har aldrig satt sin fot på ett bibliotek. Men när de ser i en annons eller på en affisch att biblioteket i staden arrangerar en kväll om flugfiske, då tänder det till. De är nämligen entusiastiska fritidsfiskare, och de vill inte missa råd och tips från experten som föreläser. Väl på biblioteket blir de väl mottagna, får tala personligen med experten, och upptäcker att på bibliotekets hyllor finns både böcker och tidskrifter om fiske. Att låna hem gratis! Den kvällen fick biblioteket två nya kunder! På det sättet kan programverksamheten få fler och fler människor att upptäcka biblioteken.

Men programverksamhet är inget man bara snyter ur näsan. Jag har varit i branschen i trettio år, och har gjort alla missar du kan tänka dig. Program går nämligen i direktsändning ... Men missarna börjar plana ut med tiden man gör dem. Det var bland annat det jag föreläste om för bibliotekarierna, som de flesta är i början av sin programkarriär. Föreläsningen handlade om praktiska råd, från att bestämma program och målgrupp, till att marknadsföra programmet och ta emot och hälsa välkommen på programdagen.
Foto: Maria Lundqvist, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Jag önskar programansvariga på biblioteken lycka till! Biblioteken är en sådan värdefull tillgång att där borde vara trängsel av människor varje öppen dag. Kurt och Ivar hänger där ofta nu!

Låt oss prata på!

LL



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar